Vispannetje

Standaard

Vis, voor sommigen klinkt het saai en onaantrekkelijk. Maar met dit vispannetje zal je zonder twijfel alle gasten aan tafel blij maken. De magie zit ‘m in het contrast tussen de boterzachte vis en het knapperige korstje! Probeer het maar eens uit. Je kan individuele pannetjes maken, maar een gemeenschappelijke ovenschotel kan ook!

Vispannetje

Wat heb je nodig voor 4 personen? 

  • 2 zalmfilets (TIP: zalm uit de diepvries van de ALDI is zeer lekker en kost maar €2.99 voor 2 filets!!)
  • 1 à 2 lapjes witte vis, afhankelijk van de grootte (Pladijs of Pangasiusfilet zijn lekkere en goedkope vissoorten)
    TIP: kies altijd voor de filet van de vis, dan zit je niet met vervelende graten!
  • Groenten – je kiest zelf wat je lekker vindt, ik heb het volgende gebruikt:
    – een sjalotje
    – 4 aardappels (of minder als het heel grote zijn)
    – een halve broccoli
    – een halve paprika
    – 1 prei
    – een halve courgette
    – twee tomaten
  • +- 80cl room
  • 1 zakje geraspte kaas
  • paneermeel
  • een half glas witte wijn
  • een half glas visfond
  • 1 teentje look
  • Kruiden: peper en zout
    + andere naar keuze (Dille is hier heerlijk bij! Wie hier niet van houdt kan oregano gebruiken, of verse bieslook bv)
  • Een citroen, voor wat citroensap
  • Ter afwerking: versnipperde peterselie

Werkwijze

1. Verwarm de oven voor op 200°

2. Was de groentjes en schil waar nodig. Snij ze allemaal in kleine blokjes. Ook de aardappels.
TIP: Je kan de aardappels ook weglaten en pasta, rijst of puree bij het pannetje serveren. Da’s wel weer een pot meer afwas ;)

3. Neem een grote kastrol, wok of pan en stoof je groentjes aan in wat boter. Kruid met peper, zout en de kruiden die je verder nog koos en pers er een teentje look over uit. Laat eventjes rustig stoven

4. Zet het vuur hoger en blus de groentjes met witte wijn. Laat het goed doorkoken zodat de alcohol verdampt. Voeg nu de visfond toe en de room. Om je sausje wat te laten indikken, kan je bindingsmidel gebruiken. Maar ik verkies om het gewoon even al roerend te laten doorkoken zodat de room op die manier indikt. Dat is gezonder he!

5. Zet de borden/schotels klaar die je zal gebruiken als vispannetjes. Controleer wel even of dit hittebestendig materiaal is! Snij de vis in kleine blokjes en verdeel de vis door elkaar over de schotel(s). Kruid met wat peper en zout en pers een beetje citroensap er over.

6. Verdeel nu het groentensausje gelijkmatig over de vis. Bestrooi het oppervlak met paneermeel en kaas om een mooi en lekker korstje te bekomen.

7. Zet 15 min in de oven. Als je korstje niet gekleurd zou zijn,  zet je het best nog even onder de grill.

8. Werk af met wat versnipperde peterselie (tenzij je voor dille gekozen hebt – hou het dan gewoon bij dille)

Smakelijk!

Lieselotte

 

Plaats een reactie