Brochette van scampi met een pittige wok

Standaard

Scampi’s worden regelmatig mee in de wok gegooid en handig is dat zonder twijfel. Maar door je scampi’s mooi te ordenen op een prikker krijg je meteen een heel andere look en toegegeven, wanneer het oog verwend wordt smaakt een gerecht toch altijd dat tikkeltje beter. Zoals je ziet is er geen specifieke saus bij, dit recept vraagt dan ook genoeg aandacht te besteden aan de kruiding!

Scampi brochette met wokje

Wat heb je nodig voor 4 personen? 

  • 28 scampi’s (uit de diepvries, ongepeld en ongekookt)
  • hier: 400gr volkoren pasta (maar je kan ook noedels gebruiken, of witte pasta)
  • 1 courgette
  • 1 dikke ui
  • 3 à 4 wortels
  • 1 à 2 rode paprika’s (afhankelijk van de grootte)
  • 4 lente uitjes
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel sambal (je kan ev ook chilipoeder of cayennepeper gebruiken)
  • 1 dik teentje look – of 2 kleine
  • een eetlepel suiker
  • sojasaus
  • een stukje verse gember (ter grootte van een duim): geschild en héél fijn gesneden
    Tip: je kan dit ook door de lookpers halen
  • wok- of olijfolie
  • Kruiden: currypoeder, peper, zout
  • Tip: verse koriander smaakt hier ook heerlijk bij!
  • 4 brochette-stokjes (wie geen ijzeren heeft kan er ook lange houten prikkers kopen in de supermarkt)

Werkwijze? 

*Als je scampi’s nog niet ontdooid zijn kan je ze even in een vergiet doen en afspoelen onder lauw tot warm water. Vervolgens pel je ze: neem het uiteinde van het staartje tussen duim en wijsvinger en trek het er af. Neem de scampi dan met beide handen vast (rugje naar onder) en trekt de pootjes tegelijk van elkaar weg zodat de hele pel meekomt. Controleer goed of alles weg is. Je kan nu ook het darmkanaal verwijderen door in de lengte een sneetje te maken in de rug en het zwarte draadje er uit te trekken. Dit darmkanaal is voor zover ik het goed begrepen heb niet ongezond maar kan wel een ietwat bittere smaak afgeven.

*Prik op elk brochette-stokje 7 scampi’s in dezelfde richting.

*Zet een grote pot water op het vuur waar je de pasta of noedels in gaar kookt, volgens de aanwijzingen van de verpakking. Laat het liever een minuutje korter koken dan te lang want ze gaan straks nog even de wok in!

*Snij alle groentjes in reepjes/stukken, zoals je op de foto kan zien. Uiteraard kan je zelf kiezen welke groentjes je hier allemaal in doet en hoe je ze graag snijdt.

*Zet een wok op het vuur, doe er een flinke hoeveelheid olie in en laat ‘m goed heet worden. Doe ook de sambal en de fijngesneden gember er in en pers het teentje look er over uit (of snij het heel fijn). Voeg de groentjes toe (courgette, wortel, paprika, ui, lente ui), kruid met peper en zout en laat ze op deze hoge temperatuur snel garen. Schud de pan goed door elkaar, of gebruik een houten lepel – maar zorg dat de groentjes niet aanbranden. Het is niet de bedoeling dat ze bruin worden. De groentjes moeten gaar zijn maar liefst niet te slap! In een wok moeten de groenten nog een beetje knapperig zijn. Wanneer dat bereikt is, mag je de pan even van het vuur halen.

*Om de wok te kruiden kan een tikje creativiteit helemaal geen kwaad trouwens, ik gebruik doorgaans ook heel wat kruiden die ik mijn kast terugvind. De belangrijkste heb ik bij de ingrediënten opgelijst, maar laat je zeker gaan om er nog wat aan toe te voegen als je daar zin in hebt!

*Neem een andere pan waarin de scampi-brochettes passen. Doe ook hier genoeg olie in en bak de brochettes aan beide kanten mooi aan. Kruid met peper, zout en curry. Wie houdt van pittig kan er ook nog wat chilipoeder, cayennepeper of sambal bijdoen. Scampi’s hebben niet zo heel lang nodig dus zorg dat ze zeker niet uitdrogen! Hou ze wel even warm (eventueel met wat aluminiumfolie)

*Hou intussen de pasta of noedels ook in het oog en giet ze af wanneer ze klaar zijn. Spoel ze eventjes goed af onder water om te vermijden dat ze gaan plakken. Voeg ze nu bij aan de wok met groentjes en hussel alles heel goed onder elkaar. Voeg nu ook een beetje extra olie toe, de suiker en het sap van de limoen die je uitknijpt. Giet er ook wat soja-saus over: ik heb hier bewust geen hoeveelheid bijgezet omdat er veel verschillende sojasauzen bestaan die elk verschillen in smaak-sterkte. Bovendien is het ook ieder zijn smaak hoeveel je er graag in hebt. Je kan dus best proeven en op basis daarvan beslissen!

*Schik de brochette op het bord met daarlangs de wokgroentjes en sliertjes. Werk eventueel af met wat vers versnipperde koriander.

Smakelijk!
Lieselotte

 

Eén reactie Volgende »

  1. Ook al zijn mijn kotjaren al een tijdje voorbij, ik zou dit receptje zo willen klaarmaken! En wat ga jij doen na je studententijd? Wat dacht je van een leuke job in marketing of communicatie? Check zeker eens onze website http://www.usgmarcomsales.be voor al onze marcom jobs. Succes!

Plaats een reactie